top of page

Maarten van Zwieten

Mijn naam is Maarten van Zwieten en ik ben geboren in 1964, een tijd waarin adoptie van Nederlandse kinderen nog veel voorkwam. Mijn 18-jarige moeder moest gedwongen afstand van mij doen, waardoor ik, net 3 dagen oud, in een kindertehuis ben terecht gekomen. Na 9 maanden werd ik geadopteerd waarna ik een gelukkige jeugd bij mijn nieuwe ouders heb doorgebracht. Het ontbrak mij aan niets en toch heeft er altijd iets ontbroken. Ik was gelukkig maar toch voelde ik op de achtergrond altijd een zeker verdriet en eenzaamheid. Pas op mijn 29e heb ik mijn achtergrond en de daaraan verbonden innerlijke worsteling volledig als zodanig erkend en ben ik er mee aan het werk gegaan.


Niet lang daarna ben ik mijn eerste zoektocht begonnen, naar mijn (Nederlandse) geboortemoeder die ik een klein jaar later heb gevonden en ontmoet, inclusief mijn halfbroer en halfzus. Een paar jaar later ben ik gaan zoeken naar mijn biologische (Arubaanse) vader, die helaas overleden bleek te zijn, maar ook daar vond ik nog een halfbroer en halfzus. Ondanks alle worstelingen, emotionele gesprekken en innerlijke disbalans die deze periode teweegbracht, voel ik mij nog steeds gezegend. Niet alleen door de uitkomst van de zoektochten, maar vooral door de persoonlijke groei die er aan is verbonden.

Als ik terugkijk op mijn leven blijken alle belangrijke keuzes die ik heb gemaakt te leiden naar hier, het Adoptie Atelier. Mijn vlucht naar de marine, direct na de middelbare school, heeft mij duidelijk gemaakt dat vluchten voor jezelf en alles wat je in jou meeneemt niet werkt. Mijn carrière bij diverse ministeries was een goede leerschool voor het oprichten van mijn eigen trainings- en communicatiebureau in 2005. Ik blijk een mensen-mens te zijn die mensen graag traint, begeleid, coacht en inspireert, door de juiste vragen te stellen, zich met de ander te verbinden en zichzelf daar kwetsbaar bij opstelt.

 

Als Therapeut en coach ben ik opgeleid in:

  • Transactionele Analyse (TA psychotherapie)
  • Integrated Behavioral Couple Therapy (IBCT)
  • Embodied psychotherapy
  • Acceptance and Commitment Therapy (ACT)
  • Brein Regie (o.b.v. Progressive Mental Alignment (PMA))
  • Herbeslissingswerk (TA Redecision)
  • The Work of Byron Katie
  • Mindfulness Self-Compassion (MSC)

Als ervaringsdeskundige ben ik zeer bekend met de thema's die afstand, afstamming, adoptie en liefdesrelaties met zich meebrengen. Ik ben geadopteerd, heb twee zoektochten doorlopen en heb alle thema's noodgedwongen doorleefd en onderzocht. Met mijn eigen levenservaring als fundament, maak ik bij de behandeling verder gebruik van meerdere (therapeutische) coachingsmethoden. 

 

Ik heb ondertussen mensen begeleid die geadopteerd zijn uit Australië, Bangladesh, Brazilië, Canada, China, Colombia, Congo, Ethiopië, Ghana, Griekenland, Guatemala, India, Indonesië, Libanon, Nederland, Nepal, Polen, Spanje, Sri Lanka, Taiwan en Zuid-Korea. Daarnaast heb ik de laatste jaren meerdere adoptieouders, partners, koppels en donorkinderen begeleid.

 

Naast therapeut en coach ben ik ook docent op de Stresswise academy in Hilversum. Ik ben docent bij de jaaropleiding Relatietherapie en hoofddocent bij de opleiding Psychosociale basiskennis.

Als professionele hulpverlener blijf ik mij continu verder ontwikkelen met behulp van opleidingen en intervisie en supervisie met collega's en mentoren. 


Ik ben gelukkig getrouwd met Anne, mijn grote liefde die ik na veel omzwervingen hebt gevonden. Regelmatig werk ik met Anne, die ook therapeut is, samen, bijvoorbeeld bij relatietherapie en partnerdagen.

Hieronder twee video's waarbij ik door Hartini geïnterviewd wordt over mijn achtergrond en mijn kijk op adoptie en de invloed ervan op je leven.

Ik hoop van harte jou te ontmoeten. Wees welkom!

bottom of page